Kulinaria

Beza Pavlova, bez królowa!

Pewnie większość z Was już po samej nazwie wie o jakim cieście mowa, ja ostatnio podjęłam się zrobienia jej pierwszy raz w życiu. Bałam się, bo wszyscy straszyli że jest mega trudna, pęka, ciężko żeby się udała. Więc jak włożyłam ją do piekarnika, bałam się że wyjdzie z niej jeden wielki zakalec. Ale jak to mówią kto nie próbuje, ten szampana nie pije, więc dzisiaj podzielę się przepisem który sprawdziłam osobiście – i się udał!

Mała lista składników

Na samą bezę składników potrzebujemy bardzo mało, krem też jest jednym z prostszych, przygotować musimy:

  • 6 białek
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Do kremu natomiast:

  • Śmietanka 30% ok. 200ml
  • 1 serek mascarpone 250g
  • Cukier puder – około 2 łyżki
  • Świeże owoce – dowolne

Ważne żeby składniki na beze były w temperaturze pokojowej, te na krem z kolei powinny być schłodzone.

Wykonanie

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo (po łyżce) dodajemy cukier, do powstania błyszczącej piany. Kolejno dodajemy sok z cytryny, ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i na małych obrotach miksera delikatnie mieszamy. Beza jest gotowa.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia po czym od talerzy odrysowujemy na nim okrąg. W ten okrąg wkładamy bezową pianę i formujemy z niej boki ku górze. Bezę wyłożoną wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i zmniejszamy od razu temperaturę do 120 stopni. W tej temperaturze pieczemy około 105 minut (1h i 45 min) do max 2h. Po tym czasie bezę najlepiej zostawić w piekarniku do przestygnięcia, tak naprawdę najlepiej piec ją wieczorem i w nocy zostawić aby wystygła – ja tak właśnie zrobiłam.

Następnego dnia z rana można śmiało przejść do ubijania kremu, tutaj już standardowo. Ubijamy kremówkę na sztywno, później dodajemy cukier puder, na końcu serek mascarpone i gotowe. Krem wykładamy na bezę, na środek, tak aby nie zjeżdżał na bokami i dekorujemy dowolnymi świeżymi owocami. Ja postawiłam na truskawki i jeżyny.

Koniecznie wypróbujcie ten łatwy przepis a na pewno będziecie zadowolone. Smacznego!

Karolina

Jestem kobietą, mamą, partnerką, która dzięki temu miejscu chce pokazać siebie i to jak postrzegam otaczający mnie świat. Mam 26 lat, kochającego partnera, oraz 5 letniego, niesfornego, lecz cudownego syna.

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
żyj prosto
3 miesięcy temu

Ślinka mi leci 🙃 uwielbiam bezowe przyszności

madzioszka
3 miesięcy temu

Zjadłabym taką beze:) I z chęcią zrobiłabym tylko nie wiem czy mi piekarnik da radę

Ta, co się nie zna
3 miesięcy temu

Wyszła Ci piękna! Też ostatnio robiłam po raz pierwszy tylko z innego przepisu i również wyszła super <3 Od tej pory robię ją kilka razy w miesiącu 😀

Kathy Leonia
3 miesięcy temu

mogę wpaść zjeść wszystko co zostało?:D

shikatemeku
shikatemeku
3 miesięcy temu

Z pewnością wypróbuję i zrobię, może nawet jutro bo wygląda pysznie – sama również jeszcze nigdy nie robiłam! 😉

Amanda
3 miesięcy temu

Oj kocham tą bezę! Kilka razy robłam już Pavlovą i zawsze niebo w gebie!