Kulinaria

Cukinia, ziemniak, marchewka – trio idealne na kolacje

W kuchni moje poczynania rozpoczęły się tak naprawdę po urodzeniu dziecka. Wcześniej moje zdolności w kuchni oceniłabym na tragiczne. Jednak urodziło się dziecko a ono też po jakimś czasie potrzebuje zjeść coś innego niż mleko. Teraz po prawie 5 latach od rozszerzania diety twierdzę że gotowanie wychodzi mi coraz lepiej!

Ostatnio w Internecie znalazłam przepis na placki z cukinii, postanowiłam podjąć się wyzwania. Wiedziałam jednak że mój partner cukinii prawie nie toleruje, a mały niejadek jak widzi na talerzu coś zielonego to dostaje mdłości, więc trochę te placki z cukinii pozmieniałam, coś dodałam, i o dziwo wszystkim smakowało! Więc tak, potrzebowali będziemy:

  • 1 cukinię,
  • 1 ziemniaka,
  • 1 marchewkę,
  • 1 łyżkę mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól, pieprz, czosnek, papryka (przyprawy)

I co zrobić z tymi składnikami? Już Ci mówię!

Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, po czym przekładamy do miski, solimy i odstawiamy na około 30 minut po to aby puściły sok.

Po tym czasie odciskamy nasze starte warzywa i przekładamy do suchej miski, dodajemy mąkę, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie wszystko mieszamy, następnie nakładamy łyżką porcje ciasta na rozgrzaną i naoliwiona patelnię. Pieczemy około 5 min z każdej strony w zależności od tego jaką moc ma kuchenka.

UWAGA! Jest też opcja bardziej FIT, czyli można te placki upiec w piekarniku, na blaszkę wykładamy papier do pieczenia i nakładamy wyrobione ciasto formując placki. Pieczemy około 15 – 25 minut w temperaturze 165-180 stopni.

Karolina

Jestem kobietą, mamą, partnerką, która dzięki temu miejscu chce pokazać siebie i to jak postrzegam otaczający mnie świat. Mam 26 lat, kochającego partnera, oraz 5 letniego, niesfornego, lecz cudownego syna.

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Angela
4 miesięcy temu

Bardzo ciekawy przepis. U nas w domu jestem dokładnie to samo, nie lubią warzyw nie wiadomo w jakiej postaci. Jednak z chęcią wypróbuję go i zobaczę czy niejadki z chęcią to zresztą.

Anszpi
4 miesięcy temu

Lubię takie placuszki, najlepiej smakują z własnych warzyw z ogródka.

Kamila
4 miesięcy temu

Lubię takie ukrywanie warzyw, dzieci często się nabierają i zjadają, a w dodatku im smakuje. Jednak gdyby się dowiedziały co jest w środku takich placków to już by było tylko „łeeee nie lubię „:)

Karolina Dziurdziewska
4 miesięcy temu

Ja ostatnio miałam fazę na gotowanie. Liczyłam każdą kcal, a teraz ze względu na to, że wróciłam do pracy, to korzystam w ciągu tygodnia z cateringu, ale w week zamierzam gotować:)