Kulinaria

Jem krem… z papryki!

Mój syn uwielbia paprykę w każdej formie jako surowe warzywo, nigdy nie robiłam potrawki typowo z papryki więc nie byłam pewna czy mu to przypasuje. Generalnie znudziły nam się już tradycyjne zupy, chciałam spróbować czegoś nowego, i tak powstał on, krem z papryki z grzankami czosnkowymi. Grzanki czosnkowe to po prostu chleb posmarowany masłem, wymieszanym z czosnkiem i przypieczony w piekarniku na 5 minut w 200 stopniach, a co do zupy to przepis dodam Wam nieco bardziej szczegółowy poniżej =)

Kiedy nie wiesz co zjeść

Przepis tak jak pisałam powstał w sumie przypadkiem, ale sprawdził się wyśmienicie, wszyscy się zajadali, zupa jest bardzo syta, szczególnie z grzankami.

Jeżeli chodzi o składniki będziemy potrzebować:

  • 3 czerwone papryki,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 marchewka,
  • 1 litr bulionu (ja użyłam rosołu, który miałam zamrożony),
  • 1 mały koncentrat pomidorowy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, tymianek, mielona papryka słodka i ostra

Przygotowanie

  • Cebule z czosnkiem podsmażamy na patelni do zarumieniania, po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, oraz startą na tarce marchewkę i dusimy około 10 minut,
  • W osobnym naczyniu podgrzewamy bulion, do gorącego dodajmy zduszoną paprykę z pozostałymi składnikami, przyprawiamy i gotujemy kolejne 10 minut po przykryciem,
  • Następnym krokiem jest jedynie zblendowanie całości.

Jak widzicie przepis jest banalnie prosty! Uda się każdemu a efekt końcowy jest zachwycający!

Karolina

Jestem kobietą, mamą, partnerką, która dzięki temu miejscu chce pokazać siebie i to jak postrzegam otaczający mnie świat. Mam 26 lat, kochającego partnera, oraz 5 letniego, niesfornego, lecz cudownego syna.

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Klaudia Jaroszewska
1 miesiąc temu

Robiłam kiedyś podobną zupę. Też mi bardzo smakowała 😉 ja akurat lubię gotowaną paprykę, a za surową nie przepadam 🙂

Magda
1 miesiąc temu

akurat mam papryke zamrozona wiec chetnie:)

Natalia
1 miesiąc temu

Koniecznie muszę spróbować!

Annastylefashion
1 miesiąc temu

Uwielbiam paprykę. Nie miałam jeszcze okazji kosztować kremu z tego warzywa, koniecznie muszę wypróbować Twój przepis. 🙂